Întrebări de interviu

Am fost azi la o firmă pe care nu o numesc pentru un mic interviu, o poziție de Junior Software Developer. Am fost întâmpinat cu un zâmbet larg de către secretară și poftit pe un scaun foarte comod în fața unui pc. Puțin surprins că avea Windows 8 instalat pe el.

Întrebările de interviu au fost destul de variate și unele chiar mi s-au părut amuzante. Lucrul cel mai interesant a fost faptul că nu au pus accent pe limbajul de programare pe care îl știi ci pe modul cum gândești. A fost un interviu pe algoritmică!

Portocale

Una dintre întrebări a fost vestita problemă a domnului Botezatu cu cele 12 portocale care zice așa: Având 12 portocale care arată identic, ai una care este fie mai grea fie mai ușoară față de restul 12, trebuie să îți dai seama din trei cântăriri care este cea diferită! A fost teribil de amuzant pentru că o rezolvasem în anul I de facultate. Am avut tendința să îl întreb pe domnul care a creat testul dacă a fost student al URA sau îl cunoaște pe Dl Botezatu, m-am abținut!

Pălăriile lui Molly, Polly și Curly

Am o cutie cu trei pălării negre și două albe. Molly, Polly și Curly iau fiecare câte o pălărie din cutie, din diverse motive nu văd ce pălărie au ei pe cap, dar Molly vede ce pălărie are Polly și Curly, Polly vede ce pălărie are Curly și Curly nu vede nimic. Apare un personaj dubios în priveliște și îi pune la încercare: dacă cel puțin unul dintre cei trei știe ce culoare are pălăria de pe capul lui acesta îi va lăsa în pace. Posibilitățile de răspuns sunt: negru, alb sau nu știu.

Ion, personajul dubios, îi întreabă pe cei trei și primește următoarele răspunsuri:

Molly: nu știu
Polly: nu știu
Curly: ????????
Ion: La naiba, ai ghicit!

Unde ???????? este răspunsul. Să se precizeze care este răspunsul și cum ai ajuns la această deducție.

întrebări-interviu

Cutiile poștale

O altă întrebare de interviu a fost următoarea: Am 100 de cutii poștale, Ion, pus pe șotii, se duce și le deschide pe toate, după începe din două în două cutii să umble la ele, dacă era o cutie deschisă atunci o închidea și dacă era o cutie închisă o deschidea, face același lucru din trei în trei cutii și tot așa până ajunge să facă 100 de drumuri în total. Să se precizeze la final câte cutii sunt deschise și câte cutii sunt închise. 6 puncte pentru explicația teoretică a problemei și 4 puncte pentru partea de cod a problemei.

Burn baby, burn!

Am la dispoziție două fire dintr-un material textil și o brichetă. Fiecare fir arde în fix o oră, dar nu omogen, poate să ardă 1cm în 59 minute și 9 într-un minut! Având la dispoziție cele trei obiecte măsurați 45 de minute.

Voi lăsa acest post timp de o săptămână timp în care vă invit să veniți cu răspunsuri. În afară de ultima problemă unde nu sunt sigur dacă am venit cu o rezolvare potrivită restul mi s-au părut decente și drăguțe.

Au fost 15 întrebări în total și destul de variate, cu arbori, înlănțuiri, recursivitate și algoritmi de sortare. Chestii de bază în programare.

 




Comment(1)

  1. claudiu

    #include

    int a[100],si=0,sd=0,i,n=0;;

    using namespace std;

    int main()
    {
    for ( i = 0; i<100; i++) {
    a[i]=0;
    }

    while ( n<100){ // parcurge cele 100 cutii
    n=n+1;
    for( i = 0; i < 100; i=i+n ){

    if (a[i] == 0) {
    a[i] = 1;
    }
    else {
    a[i]=0;
    }

    }

    }

    for ( i = 0; i<100; i++) {
    if (a[i] == 0) {
    si=si+1;
    }
    else {
    sd=sd+1;
    }
    }
    cout<<"Usi deschise: "<<sd<<" Si usi inchise: "<<si<<" ";
    return 0;
    }

    Reply

Leave a Comment

Blog

Recent posts