Google Play vs WP8 App Store

Am publicat ieri prima aplicație în Google Play: “Știi să scrii” și am fost surprins de câteva lucruri.

Pre Publishing

Windows Phone 8

La Windows Phone 8 procesul este destul de simplu intri în Manifest, setezi logo-urile, imaginile, denumirea și ai terminat. Îți găsești .xap-ul (extenia aplicațiilor WP8) în folderul unde ai și soluția. .xap-ul se crează automat în momentul compilării, nu e nevoie să faci vreun pas special. Pretty easy.

Windows 8

La Windows 8 aproape la fel stau lucrurile, intri în Manifest setezi logouri, imagini, permisiuni, dar trebuie după să asociezi aplicația ta cu una din store. Se face simplu: click dreapta pe proiect Associate to Store sau, dacă vrei, poți să sari direct de pasul acesta și să îi dai Create App Package. O să găsești .appx-ul (extensia aplicațiilor W8) într-un folder unde ai și soluția.

Android

Eh.. la Android stă treaba puțin diferit, pe lângă detaliile care țin de Manifest dau click pe Build -> Generate App APK și… începe haosul! Păi stai, am nevoie de un key, după am nevoie de Key Store Password, Key Alias și Key Password (Key!=Key Store). Documentația are vreo 3-4 pagini și explică ce e key-ul în întreaga lui complexitate, dar, dacă ești grăbit, așa ca mine, nu o să înțelegi mare lucru din ce trebuie să faci. Dacă ești pe un IDE care e încă nou, cum e Android Studio, șansa să găsești o documentație bună este mică. Într-un final am rezolvat problema cu key-ul și nu era nevoie de 5 pagini de documentație ca să explici ce să faci. Doar de câteva rânduri (maybe soon, pe blog)

Acum.. mândru tare, îmi iau .apk-ul (extenția aplicațiilor Android) și îl pun în Google Play. EROARE! Ca să fie frumusețea mai mare eroarea e în română, ca să nu poți să cauți tu ce vrea să zică: “Cheia aplicației tale nu este validă încă”. Adică porcăria aia de cheie la care m-am chinuit o oră nu e bună.. fantastic! Greșeala mea e următoarea, la nervi am tradus expersia așa: “Key is not valid”. Unde trebuie “Key is not valid YET”. Cuvântul ăla uitat m-a făcut să mai pierd vreo 30 minute din viață generând key-uri în alte moduri. Până la urmă, am aflat că eroare apăruse datorită faptului că nu eram pe un time zone potrivit și ora la care a fost semnat .apk-ul nu era bună. Setează-ți fusul orar, creează un alt key, semnează apk-ul, lansează-l în Google Play!

Bang, altă eroare, package name îl lăsasem default că nu știam exact la ce se referă, mă grăbeam, as usual, și dacă l-au pus băieții de la Google așa acolo, e bine. Nu, nu e bine, dar fix-ul a fost ușor. Funcția de refractor de la Android Studio e awesome! Mi-a reparat package name-ul și a făcut în întreaga aplicație modificările necesare.

Publishing

Windows Phone 8 și Windows 8

Submit și dă-i și așteaptă, am așteptat și 5 zile ca să îmi fie respinsă o aplicație pentru că nu avea logo-ul bun. Dar nu mă plâng pentru că mi-a fost respinsă! Faceți-vă treabă, fiți riguroși și nu acceptați toate porcăriile în store. Chiar am avut aplicații care nu mi-au fost acceptate pentru că “Are not usefull”. Lucru care m-a surprins, știind de existența unor astfel de aplicații în celelalte store-uri. Totuși.. să aștept 5 zile nu e prea frumos. Mai ales pentru că mi-a scăpat și mie și și testerului din vedere un bug care făcea aplicația să dea crash. Prin urmare, a trebuit să aștept 4 zile pentru ca release-ul să fie acceptat și încă vreo 4-5 ore ca să fie disponibil. Asta în condițiile în care eu am reparat bug-ul în 30 minute, maxim.

Android

Aici Android excelează, dar pierde, în același timp. Am dat să publice aplicația, o oră mai târziu putea fi descărcată. Am avut un mic bug, l-am reparat în 10 minute când am ajuns acasă și după o oră aplicația avea update în store. Foarte rapid! De vis chiar! Sigur, nici așa nu e bine. Multe aplicații publicate o să fie penibile, o să aibă add-uri care mai de care mai agresive. Nu o să facă nimic sau o să aibă vreun malware.

De final

Google, ia-ți niște testeri și verifică măcar cât de cât aplicațiile înainte să le lași publicate!

Microsoft, ia-ți niște testeri și grăbeste procesul de publicare, serios că e nașpa să stai 6 zile.




Leave a Comment

Blog

Recent posts